onsdag 1 juni 2011

Massor med mat

Här kommer tips på en supergod grillbuffé från Jonas Borssén och boken "Killen vid grillen" bokförlaget Prisma. Samt Primus.



Friluftskockarna smakar av det goda



Grillad panini med tomat, vitlök och citronolja
4 portioner

1 ciabattabröd
1 hel vitlök, skuren i halvor
2 tomater
jungfru olivolja med citronsmak
gourmetsalt

1. Skär ciabattan på längden. Skär tomaterna i två delar.

2. Stäm av värmen i grillen, den ska vara medelstark. Grilla bröden 1-2 minuter över direkt glödvärme.

Servering: Gnid in bröden, i tur och ordning, med vitlök och tomat. Ringla lite olivolja över bröden och strö på salt.



Grillspett med gambas och chorizo
4 portioner

175 g spansk chorizo eller italiensk salsiccia, (råa korvar), skurna i 12 bitar
12 skalade gambas eller scampi utan huvud, råa
12 blötlagda trägrillspett
1 dl Mango-Jalapeño Glaze *
ett litet knippe gräslök, finskuret

1. Trä upp en räkstjärt och en korvskiva på varje spett. Låt räkstjärten formas runt korvbiten.

2. Stäm av värmen i grillen, den ska vara mycket stark. Grilla spetten 2-3 minuter över direkt glödvärme. Pensla dem med mango-jalpeño glaze ett par gånger under sista minuten.

Servering: Strö på gräslök och servera spetten med lite extra glaze i en skål.



Grillat sidfläsk
4 portioner

400-500 g rökt eller lättrimmat sidfläsk (hel bit)
8 blötlagda trägrillspett
2 msk Ginger Glaze & Woksauce *

1. Skär bort svålen från fläsket. Skär 5 millimeters tunna skivor och trä upp dem på spett.

2. Stäm av värmen i grillen, den ska vara medelstark. Grilla fläskskivorna 2-3 minuter på varje sida över direkt glödvärme eller tills de är lätt knapriga. Flytta dem från värmen ifall eldslågor flammar upp.

Servering: Avsluta med att pensla på glaze.



Grillad mortadella med getost
4 portioner

Skivorna av mortadella ska vara något tjockare än vanligt, cirka 2-3 millimeter. I annat fall tar du dubbla skivor och lägger ihop.

4 skivor mortadella, lite tjockare än normalt
cirka 150 gram fransk getost
tandpetare

1. Lägg ut mortadella och fördela osten över skivorna. Vik ihop likt en halvmåne och fäst med tandpetare. Lägg fyllda mortadellas åt sidan.

2. Stäm av värmen i grillen, den ska vara medelstark. Grilla 2-3 minuter på varje sida över direkt glödvärme.

Servering: Lägg upp nygrillad mortadella och servera omgående.



BBQ lax
4 portioner

4 bitar skinn- och benfri laxfilé à 100 g
2 tsk salt
1 tsk senapsfrön
1 tsk svartpeppar
2 nävar rucolasallat
citronolivolja
4 msk Barbecue Blues Sauce *
fuktade rökspån
aluminiumfolie

1. Börja med att täcka luftventilen på locket med aluminiumfolie. Syftet är att det ska bli så lufttätt som möjligt.

2. Krydda laxbitarna med salt, senapsfrön och svartpeppar. Lägg fuktade rökspån i ett öppet paket av folie. Placera foliepaketet över den varmaste delen i grillen, vrid eventuellt upp värmen till max så att rökprocessen kommer igång. När rök börjar pyra ur foliepaketet läggs laxbitarna vid sidan om foliepaketet. Stäng locket på grillen och beräkna 5-8 minuter.

3. Laxbitarna är klara när de känns fasta vid berörning. Avsluta med att pensla laxbitarna med barbecuesås.

Servering: Blanda rucola med lite olja och salt på ett fat och avsluta med att lägga på laxbitarna.



Grillad endiv med gorgonzola, honung och valnötter
4 portioner

4 endiver
olivolja
200 g gorgonzola
4 msk flytande honung
4 msk hackade valnötter eller pekannötter
salt och nymald svartpeppar
finskuren gräslök till garnering

1. Koka upp saltat vatten i en rejäl kastrull. Lägg ner endiverna och låt dem koka under lock i cirka 3 minuter. Slå av vattnet och låt endiverna ånga av tills de svalnat.

2. Låt grillkol brinna ner till en askgrå glödbädd. Dela under tiden endiverna på längden och pensla dem med lite olivolja runt om. Krydda dem även med lite salt och svartpeppar. Kontrollera värmen som ska vara mycket stark. Grilla endiverna cirka 3 minuter på var sida över direkt glödvärme.

Servering: Lägg upp nygrillade endiver på tallrik och ringla på honung samt strö över valnötter. Avsluta med att lägga på gorgonzola.



Grillad shitakesvamp
4 portioner

16 stora shitakesvampar
salt & nymald svartpeppar
rostad sesamolja
1 dl Teriyaki Glaze & Steaksauce *
1 påse/70 gram babyspenat, ansad och sköljd

1. Bryt av stjälkarna på svamparna utan att skada svampen. Skär små snitt i svampens lock så att det tecknar sig som ekrar i ett hjul. Pensla svamparna med sesamolja och krydda med lite salt och svartpeppar.

2. Stäm av värmen i grillen, den ska vara mycket stark. Grilla svamparna 4-5 minuter på varje sida över direkt glödvärme. Pensla eller doppa svamparna varje minut i teriyakisåsen så att de absorberar smaken.

Servering: Blanda spenatbladen med en matsked sesamolja och krydda försiktigt med salt och svartpeppar. Lägg upp spenatblad som en bädd för grillad shitakesvamp.



Grillade quesadillas
4 portioner

1 rödlök, tunt skivad
2 dl riven herrgårdsost
4 medelstora vete- eller fullkornstortillas
olivolja
salt

1. Lägg ut en tortilla och fyll halva sidan med rödlök och ost. Vik över och lägg den fyllda tortillan åt sidan. Upprepa med resterande tortillas. Pensla därefter fyllda tortillas med lite olja på utsidan.

2. Stäm av värmen i grillen, den ska vara medelstark. Grilla quesadillas 1 minut på varje sida över direkt glödvärme.

Servering: Strö lite salt på varje quesadilla. Skär dem i tårtbitar och gapa stort.



Grillade tzayspett med barbecuesås
4 portioner

8 tzayspett **
2 msk Texas Honey Marinade *

1. Stäm av värmen i grillen, den ska vara medelstark. Grilla tzayspetten 2-3 minuter på varje sida över direkt glödvärme eller tills de är lätt knapriga.

Servering: Avsluta med att pensla på marinadsåsen.



Marsmallowspaket med chokladdigestive
4 portioner

8 digestivekex med mörk choklad
12 marsmallows
ugns- & grillfolie

1. Lägg ut 4 digestivekex med chokladsidan uppåt. Placera 3 marsmallows på varje kex och lägg på de återstående kexen med chokladsidan nedåt så att det blir som en sandwich. Slå in varje sandwich i dubbla lager aluminiumfolie.

2. Stäm av värmen i grillen, den ska vara medelstark. Grilla foliepaketen cirka 2 minuter på varje sida över direkt glödvärme. Sätt eventuellt på locket så går det lite fortare. Paketen kan alternativt grillas vid sidan av glöden. Det går något snabbare och tar cirka en minut på varje sida under lock.

Servering: Lägg upp på var sin tallrik och låt var och en veckla upp sitt marsmallowspaket.


*** http://www.ridderheims.se/

Smaklig måltid och trevlig helg önskar Micke Näräventyr
Recept från boken Killen vid grillen av Jonas Borssén. Bokförlaget Prisma.

1 kommentar:

  1. Skrivet 29 maj 2011 10:00 susanne

    "Zen och konsten att skoeta om en motorcykel" av Robert M Pirsig Laes den!!!!!!!!!!!!!
    Svar:

    Den har jag hört talas om, lite filosofisk, eller?

    SvaraRadera

Liknande inlägg

liknande